website statisticsВистинска приказна за кумановските Ромео и Јулија

Вистинска приказна за кумановските Ромео и Јулија

[Сава и Величко со своите деца]

Вистинската љубовна драма што го инспирирала писателот Васил Иљоски да го напише делото “Бегалка” се случила во дваесетите години на минатиот век, но со задоволство се прераскажува и денеска, особено на Прочка, за големата и несекојдневна љубов, што ги победила сите тогашни предрасуди и препреки на чорбаџиското и сиромашното семејство.

Кумановскиот градски оркестар по 110 години постоење се бори за опстанок

Кумановскиот градски оркестар по 110 години постоење се бори за опстанок

Во Куманово во 1907 година се формирала првата граѓанска блех музика во државата, а во тоа време во Солун и Битола постоеле само воени оркестри. Кумановскиот градски оркестар во својата богата историја свирел пред кралеви, султани и значајни личности во земјава и странство, а сега најчесто на погреби и на локални манифестации

Македонија ги заборави старите шампиони а не знае да создаде нови

Македонија ги заборави старите шампиони а не знае да создаде нови

Уште на Олимпијадата дојдоа колекционери од Америка и ми понудија 10.000 долари да го продадам медалот. Пред некое време некои луѓе се јавија преку интернет, но не ја давам, колку и да сум без пари. За мене нема цена. - Реџеповски со сребрениот медал што го освои на 23. Летни олимписки игри во Лос Анџелес во 1984 година.

Бегалка од Ирак ќе стане кумановска снаа

Бегалка од Ирак ќе стане кумановска снаа

Oткако на нејзиниот пат од Багдад кон Лондон, во бегалскиот камп Табановце ја пронашла љубовта на својот живот, Нура Аркавази (20) и покрај противењето на нејзините родители, одлучила да го продолжи животот со 14 години постариот полицаец Боби Додевски и да создаде семејство во Македонија.

Кумановци навиваат за добар фудбал

Кумановци навиваат за добар фудбал

Домаќинот Франција, Англија, Германија, Шпанија, Италија, Хрватска и Албанија, се фаворитите на кумановци на Европското фудбалско првенство во Франција. Неколку дена по почетокот на ЕП се покажа дека фудбалот е навистина најважната споредна работа на светот.